Zoals gebruikelijk bij onze PCS gebruikersclub een themadag op een locatie bij een van onze leden, dit keer bij Waternet in Amsterdam met als Thema Digitale TWIN.
Zoals gebruikelijk krijgen we een inkijk hoe Waternet zijn automatiseringslandschap heeft opgezet en welke uitdagingen zijn daarbij hebben ondervonden en hebben opgelost.
Ook natuurlijk een rondtoer door de installatie van de RWZI-locatie met uitleg wat er zoals procesmatig voor nodig is om hun ontvangen water weer te reinigen. Deze procesmatige kant van ons Proces Control Systeem vak gaat op deze thema dag worden belicht.
Wat is een digitale TWIN?
Een digitale tweeling is een virtuele representatie of digitale tegenhanger van een fysiek object, systeem of proces. Het wordt gemaakt met behulp van realtime data, simulatie- en modelleringstechnieken om het gedrag, de kenmerken en de prestaties van de fysieke tegenhanger te weerspiegelen. Digitale tweelingen worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder productie, gezondheidszorg, transport en energie, om prestaties te optimaliseren, operaties te monitoren en besluitvorming te vergemakkelijken.
Een veel toegepaste TWIN is een automation TWIN
Binnen het Siemens portfolio is SIMIT hiervoor voor ideaal. Hierbij zijn er verschillende opties:
- Het kan de fysieke I/O signalen simuleren richting CPU en hierbij feedback van output met simpele functies als tijd vertraagd of incrementeel analoge ingang waarden manipuleren.
- Het kan ook een of meer van de CPU’s en de I/O simuleren.
Figure 1 Simulatie in de loop of niet
Operator Training simulator
Op deze wijzen zijn er operator training systemen operationeel, waarbij nieuwe procesoperators het proces en de besturing kunnen leren kennen. Maar evenzo kunnen er specifieke (kritieke) situaties in het proces herhaaldelijk worden getraind wat in het werkelijk proces (hopelijk) niet voorkomt.
Werkelijk Processimulatie
Een realistisch dynamische processimulatie is een compleet andere vorm van een TWIN.
De basis hiervoor zijn natuurlijk alle natuurkundige wetten in modellen vast te leggen, maar evenzo ook de chemische reacties of viscositeit e.d. in een TWIN vastleggen.
Dit maakt het bij een nieuw te ontwerpen installatie mogelijk om alle theoretische ontworpen proces-delen vorm te geven met een zo realistisch mogelijk proces dynamiek.
Hierbij kan er nog met het ontwerp geoptimaliseerd worden zonder dat er nog een echte installatie gebouwd is. Deze methode is door de huidige techniek steeds vaker gebruikt bij nieuwe installaties.
Kortom genoeg om er een interessante themadag van te maken.
We zien u allen graag op 6 November 2024 in Amsterdam.
Aanmelden voor deelname is uiteraard weer noodzakelijk.
Dit kan zoals gebruikelijk via een E-Mail voor 25 Oktober 2024 aan het secretariaat (Irene):
✉ pcsgebruikersclub@ziggo.nl of pcsgebruikersclub@gmail.com
Als vol-lid kunt u natuurlijk ook kosteloos een vervanger aanmelden.
Als aspirant lid (introduce) zal een vergoeding worden gevraagd (Euro 50,00).
– Lid worden? –
Neem contact op via genoemde Email adressen of neem een kijkje op onze website
Bekijk ook: Flyer V1.4 of Flyer Drieluik