Reis naar Karlsruhe

Hier treft u informatie aan over onze voorgaande reizen naar Karlsruhe:

Bezoek Siemens Karlsruhe (KHE) 2022

Na een afgeblazen bezoek aan het begin van de Corona periode was weer mogelijk om veilig met een groep de nieuwste ontwikkelingen bij Siemens in Karlsruhe te bezoeken.

Een groep van PCS eindgebruikers en Solution Partners ging per trein naar Karlsruhe en Frankfurt.

De PCS gebruikersclub werd de eerste dag ontvangen in de “Process Automation World” Dit is een presentatie-, ontvangst- en demonstratieruimte waarbij Process Automatisering centraal staat.

Naast presentaties zijn hier live demonstraties te zien van PCS7 en PCS NEO -systemen met hardware, software en simulatie.

De PCS gebruikersclub volgde een intensief programma waarbij alle aspecten van het Siemens Process Control Systeem werd uitgediept.

Een paar onderwerpen die hierbij ter sprake kwamen:

  • Nieuwe hardware ontwikkelingen zoals de nieuwste S7-4100 CPU en nieuwe ET-200SP-HA modules.
  • PCS NEO ontwikkelingen en de huidige stand van zaken.
  • Software migratiemogelijkheden om oudere PCS7 installaties geautomatiseerd, kosten efficiënt en snel naar de laatste versie te migreren.
  • Hardware migratiemogelijkheden om oude ET-200M modules snel te bedraden naar nieuwe ET-200SP-HA modules.
  • Digital Twin en SIMIT -omgeving. Hierbij werd ook een bezoek gebracht aan het (R&D) test en ontwikkel lab op het Siemens terrein.
  • SIMATIC PCS 7 Plant Automation Accelerator (PAA) en COMOS.
  • Concept & Design Tool (CDT) voor het eenvoudig configureren van een PCS7 of Neo systeem setup

Naast deze onderwerpen was er ruimte voor interessante discussies. De verschillende eindgebruikers, de solution partners, productmanagers en ontwikkelaars van Siemens brachten hun zienswijze naar voren over hoe zij de toekomst van PCS systemen zien.

Een van die discussies ging over het hergebruik van bestaande AS-en in PCS Neo.

Alle onderwerpen van de dag werden als zeer zinvol en positief beoordeeld.

De dag werd afgesloten met een diner en karten bij Kartcenter Woerth. Na een spannende finale werd de race winnend afgesloten door Stanley Renfrew van Waternet.

De tweede dag bezocht de club het industriepark Höchst in Frankfurt am Main. Op dit terrein met meer dan 40 verschillende industriële bedrijven is ook Provadis gevestigd. Provadis is een gerenommeerde hogeschool voor de industrie.

Ze leiden de toekomstige werknemers van de industrie op. In het opleidingsinstituut maken ze hierbij gebruik van een viertal minifabrieken die met behulp van PCS7 aangestuurd worden. De PCS gebruikersclub werd in het trainingscentrum hartelijk ontvangen en kreeg een rondleiding en uitleg door de opleidingsschool.

Het was interessant om te zien dat zo’n moderne, innovatieve en praktijkgerichte aanpak van deze hogeschool voor onze clubleden als voorbeeld wordt gezien om nieuwe leerlingen te werven en te houden. Ook in Duitsland is het lastig om nieuwe leerlingen te werven in de industrie.

Siemens en Provadis bedankt voor de gastvrijheid en wij hopen over een paar jaar weer la

ngs te mogen komen.

Voor de Engelse versie van dit bericht zie de volgende link: https://www.linkedin.com/pulse/visit-process-automation-world-khe-kees-bergenhenegouwen

Jubilerende PCS Gebruikersclub brengt bezoek aan Karlsruhe in 2017

De PCS Gebruikersclub heeft op uitnodiging van PCS 7 HQ een bezoek gebracht aan de PCS 7-ontwikkelafdeling van Siemens in Karlsruhe en de productielocatie voor procesinstrumentatie in Haguenau.

De PCS Gebruikersclub organiseert ca. twee keer per jaar een themadag met 2 tot 4 onderwerpen per keer (e.a. afhankelijk van de gekozen thema’s), liefst op locatie bij een van de leden, waarbij ook de jaarlijkse leden vergadering een thema is. Via deze bedrijfsbezoeken werpen ze ook regelmatig een blik in elkaars keuken. Van 4 t/m 6 oktober bezochten de leden wederom de ontwikkelafdeling van PCS 7 HQ in Karlsruhe. Naast de presentaties over ProfiNet met “PA ready” eigenschappen en de actuele roadmap van PCS 7 in de nieuwe demonstratieruimte “Process Automation World” was er volop ruimte voor gezelligheid en onderlinge informatie-uitwisseling.

Tevens is er een bezoek aan de productielocatie van procesinstrumentatie in het Franse Haguenau gebracht. Deze smart instrumentatie zullen vaker nog als nu met PCS 7 V9.0 direct aan ProfiNet gekoppeld gaan worden zonder separate I/O module.

Geïnteresseerd geraakt, bekijk dan gerust eens onze website of kom een kijken als gast lid op een themadag in 2018

Voor onze leden is op de “downloads” pagina de link naar een volledig foto collage beschikbaar.

Reis naar Karlsruhe 2015
Hierbij een kleine foto-impressie van ons bezoek aan Siemens Headquarters PCS 7 in Karlsruhe (Duitsland) welke we met een gezamenlijke busreis op 30-september t/m 2 oktober 2015 hebben gehad.

1444333928875
1444333915591
1444333944169
1444333939148

Naast onderlinge informatie uitwisseling hebben we een blik in de toekomst van PCS 7 gekregen met een volle dag presentaties in het PCS 7 democentre.

Aansluitend hebben we een heerlijke maaltijd in één van beroemde bergdorpen in de omgeving van Karlsruhe mogen ontvangen.

1444334000320
1444333898269

Na een rondleiding in de fabriek en het PCS 7 testcentrum zijn we weer terug naar Nederland gereden. We genoten van 3 lange en intensive dagen, en hebben een uitnodiging op zak om met ons 30 jarig jubileum weer langs te komen.