Planning

Bedrijfsbezoek Maxima-centrale

Woensdag 6 November 2019 staat voor er club-leden, light leden, of introducé, een bezoek aan de ENGIE Maxima-centrale te Lelystad gepland, reserveer nu vast de datum in uw agenda en verzeker uw deelname d.m.v uw aanmelding bij het secretariaat PCSgebruikersclub@ziggo.nl Leden hebben gratis toegang, als introducé bent u een kleine vergoeding verschuldigd.

Poort instructie: Welkom op de Maxima-centrale

Met een rijke historie en een duurzame toekomst zal de rondleiding erg interessant worden. Het bijzondere van dit bezoek zal zijn dat hier geen PCS7 systeem te vinden zal zijn.

Geschiedenis

De Flevocentrale was een van de oudste gebouwen van Lelystad. De bouw van het complex is begonnen in 1962. In 1968 ging de eerste eenheid in productie. Deze eenheden zijn in 1995 uit bedrijf genomen en in de loop van 2007 gesloopt. Hierbij verdwenen onder meer de beide 150 meter hoge schoorstenen. Er staat nu nog een gasturbine-eenheid (Flevo-32) met een vermogen van 120 MW. In 2008 is een begin gemaakt met de sloop om plaats te maken voor nieuwbouw.

Nieuwbouw

In 2008 is gestart met de bouw van twee nieuwe aardgasgestookte STEG-eenheden met een vermogen van elk 440 MW. Op 6 december 2010 is de nieuwe centrale officieel in gebruik genomen. Het rendement van de centrale zal 59% gaan bedragen, hetgeen zeer efficiënt is. De twee eenheden kunnen voldoende elektriciteit opwekken voor 1,6 miljoen huishoudens. De nieuwbouw heeft circa 500 miljoen euro gekost. De centrale heeft als nieuwe naam de Maxima-centrale gekregen.

Eind 2017 heeft Engie een van de twee eenheden van de centrale stil gezet omdat met de energieprijzen op dat moment de centrale niet rendabel was.

De eigenaar van deze centrale is Engie Nederland, een dochteronderneming van het Franse nutsbedrijf Engie.

Duurzaamheid

De energietransitie biedt volop kansen. Bijvoorbeeld voor de locatie van de Maxima-centrale in Lelystad. De animatie toont mogelijke opties, maar de getoonde beelden zijn niet definitief. YouTube

Toekomst

Wat zeker ook op het programma komt te staan is PCS neo

PCS Neo

In enkele jaren zal PCS neo steeds volwassener worden zoals we ook hebben gezien met de overgang van Telperm M naar PCS7. Begin klein is het devies.

Kortom zorg dat je erbij bent en meld je aan.

Zie het bericht op LinkedIn: https://www.linkedin.com/pulse/bedrijfs-bezoek-maxima-centrale-kees-bergenhenegouwen/